donderdag 6 juli 2017

Dagboekcommentaren vol. 1

Liefste Eva tussen 2006 en 2011

Wij moeten eens praten, meisje. We zijn nu 2017, ik heb net mijn slaapkamer opgeruimd en ik ben op je knalroze Diddl-dagboek gestoten. Het is zes jaar nadat jij voor het laatst iets in je dagboek hebt geschreven en het is tijd dat wij een babbeltje slaan.


Neen, je wilt je maandstonden niet en ook geen grotere borsten

Over vijf jaar, zal je elke maand één week een te kleine sportbeha moeten dragen. Dan zullen je borsten zo dicht tegen je borstkas geplakt worden dat ze amper kunnen bewegen. Weet je waarom? Omdat het anders bij de minste beweging zal lijken alsof er iemand een ongelooflijke harde slag recht in je tieten heeft gegeven. Supertof hoor, geloof me. Op sommige dagen is het zo erg dat je zal besluiten om van je fiets te stappen en te voet over de kasseien te gaan.
Als je dan per se grotere borsten wilt, doe het dan rustig aan en beetje bij beetje, dan kan je huid ook zachtjes mee groeien. In 2017 zal het lijken alsof je lichaam met krijt een paar conceptlijnen heeft uitgetekend, maar die ook is vergeten te wissen.

Je kan ook meer dan één goede vriendin hebben

Ik weet dat jij uit alle macht een goeie vriendin wilt hebben en dat je dat heel hard mist in de lagere school, maar het komt allemaal wel in orde. En ja, je bent jaloers op die meisjes met BFF-ketinkjes van de Claire’s maar later zal je zien dat het veel toffer is om een hele groep goeie vrienden te hebben en dat je geen kettinkjes nodig hebt om die vriendschappen te bevestigen. Je kan bijvoorbeeld bevriend zijn met zowel Marie als Laura tegelijkertijd!
Goeie zet trouwens om op 11 maart 2010 een reeks verschrikkelijke gênante foto’s van jullie zelf te maken. Anno 2017 zijn jullie nog steeds vrienden en heb je een arsenaal aan lelijke foto’s om te pas en te onpas nog eens boven te halen.
Sommige mensen die je in 2010 leert kennen, zullen nog altijd je vrienden zijn. Sommigen ook niet, maar het lijkt erop dat je dat niet zo erg zal vinden als ik lees hoe je over hen schreef in 2010. 


Je hebt niet per se een lief nodig

Het was 2008, dametje, waar denk je dat je mee bezig was? Je bent verdorie 11 jaar, geniet een beetje van je hormonenvrije lichaam! Je moet geen lief hebben omdat Laura en Emma van de parallelklas er eentje hebben. Investeer je tijd liever in iets anders, zoals je spellingsregels nog eens herhalen, dat kan nooit kwaad.
En als je dan echt per se een liefje wilt, dan moet dat zijn omdat je hem graag ziet en nog belangrijker: omdat hij jou graag ziet. Een top drie maken van jongens uit je klas gaat daar niet bij helpen.

In het Frans zeggen ze “tomber amoureux”, vooral in dat gedeelte van het vallen ben jij goed. Dan hebben we het niet over een schattige verzwikte enkel. Neen, jij schuurt twee meter over de ruwe stenen met als resultaat een nieuwe huid en geen voortanden.
Ik weet dat dat heel angstaanjagend klinkt, maar zou je de jongens in kwestie niet eens vertellen dat er toeters en bellen in je hoofd afgaan als ze met je praten? Jonathan, Maarten, Jo, Arno, Simon (dat is nog maar een kleine selectie van de jongensnamen die ik terugvond tussen je onleesbare kribbels), ze wisten er helemaal niks van. Je verzint verhaaltjes, in je hoofdje maar ook in je hartje. Als jij al jouw gevoel in de weegschaal legt, maar de andere persoon weet niet eens dat die weegschaal bestaat, dan kan je twee dingen doen. Ofwel is het tijd om je winkeltje op te kramen ofwel om je gevoelens uit te schreeuwen als een marktvrouw.
Dit wordt een terugkerend motief in je leven, stop er nu dus al maar mee. Het zal je zo veel gebroken hartjes besparen.Er bestaan betere boeken dan Twilight

Maar je bent nog steeds Team Edward all the way, hoor! Beter dan een glinsterende vampier zal je niet snel vinden.

1 opmerking: