woensdag 18 december 2013

Het Jaar der Klassiekers

Ergens in het midden van 2013 maakte ik en afspraak met mezelf. 2014 zou Het Jaar der Klassiekers worden. Een heel jaar ging ik mijn best doen om zoveel mogelijk algemene kennis te vergaren door middel van boeken te lezen en films te kijken. En die boeken en films moeten echt de klassiekers zijn, boeken waarnaar verwijzingen worden gemaakt in andere boeken of in het dagelijkse leven.
Ik heb zelf al een bescheiden lijstje opgemaakt maar dat is wel erg bescheiden. Dus roep ik jullie hulp in. Welke boeken of films zijn echte klassiekers en moet ik zeker gelezen/gezien hebben. Maakt niet uit of je ze zelf al gelezen hebt, roep gewoon het eerste wat in jullie opkomt.
Ik reken op jullie ;)

8 opmerkingen:

 1. Ik ben alle boeken van Jane Austen aan het lezen en in de zomer heb ik mij ook aan Ana Karenina van Tolstoj gewaagd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jane Austen had ik al genoemd in mijn brief, is 't niet? Maar dat moet sowieso! En voor films: The Green Mile en The Pianist.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah fijn, losgaan! Al de boeken van John Green en To kill a mockingbird zijn heel fijn. Films? Ik heb overlaatst De rouille et d'os gezien, niet echt een klassieker, maar toch wel een hele mooie film (met filmmuziek van Bon Iver!). Nog een paar leuke films: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Boy A, Prince Avalanche en Le scaphandre et le papillon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De ontdekking van de hemel? Buddenbrooks? Madame Bovary?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat popt op:
  -Film: Amélie, Pulp Fiction (en meer van Quentin Tarantino, bijv. Jackie Brown)
  -Boek: Bidden wij voor Owen Meany van John Irving & veel van Isabelle Allende. bijv. De som der dagen.
  Niet te doen joh dit, er is zo veel... Maar wat een goed plan! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke challenge, ik probeer ook de laatste tijd heel wat boeken en films van mijn lijstje af te spreken. Een belangrijk boek dat niet mag ontbreken: how to catch a mockingbird. Bij films moet je eens naar de top 10 van imdb kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. enkele persoonlijke favorieten van het voorbije jaar zijn "geuren" van Philippe Claudel en "The picture of Dorian Gray" van Oscar Wilde. het doet mij een groot plezier om the hobbit, perks en 1984 op uw lijstje te zien staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Films: Breakfast at Tiffany's, Pride and Prejudice, Pulp Fiction, A Clockwork Orange, It Happened One Night, Rain Man, en alles wat hier opstaat eigenlijk ;) (http://www.imdb.com/chart/top?ref_=nv_ch_250_4)

  Boeken: Pride and Prejudice, en verder geraak ik even niet hahahaa

  BeantwoordenVerwijderen