zondag 9 februari 2014

Het Jaar der Klassiekers: Januari

We zijn al een maand en een klets verwijdert van het moment waarop we "Gelukkige Nieuwjaar" tegen iedereen schreeuwde die het wilde horen en alleman prompt drie kussen gaven. Al een hele maand ben ik plichtbewust bezig met het gat in mijn cultuur op te vullen met allerlei klassiekers.
We kunnen januari beschouwen als de culinaire maand, want ook op dat vlak kon ik twee klassiekers van mijn lijstje schrappen. Maar voor eerst, de boeken.

boeken
- De Helaasheid der Dingen - Dimitri Verhulst
Autobiografisch verhaal over de jeugd van de schrijver die opgroeide in een ontwricht gezin.

Dit boek stond al een tijdje op mijn lijst. Ik weet niet of De Helaasheid der Dingen zo'n klassieker is, maar in België zeker wel. Mede dankzij regisseur Felix van Groeningen gaat er bij elke Vlaming, cultuursnob en cultuurbarbaar, wel een belletje rinkelen bij de titel.
Ik vond het een prachtig boek, zeker de moeite waard om te lezen. De schrijfstijl van Dimitri Verhulst is zo rauw en eerlijk. Ik wil meer van hem lezen, zijn stijl opslurpen en eruit leren.

- Het Verdriet van België - Hugo Claus
Louis Seynaeves kijk op het leven vlak voor, tijdens en vlak na de oorlog van 40-45

Ook hier weer weet ik niet of dit zo'n klassieker is in Nederland, maar in België althans wel. Er is wel een groot verschil met het bovenstaande boek waarvan iedereen toch vaag een verhaallijn of onderwerp kan vertellen. Ik wist totaal niet waarover Het Verdriet van België ging, laat staan dat ik wist dat oorlog er een thema in was. Eigenlijk zit ik nog niet aan het stukje oorlog, want ik heb het boek nog niet uit. Mijn bladwijzer steekt nu tussen pagina 171. Van de 776 pagina's welteverstaan. Een kloefer van formaat dat meneer Claus daar geschreven heeft. Tot hiertoe sleep ik me met moeite door het boek en bij elke pagina die ik omsla hoop ik dat het beter zal worden. Tot pagina 171 is dit ijdele hoop geweest. Maar hé, er moet toen een reden zijn waarom dit werk zo bekend is...

films

- De Kleine Zeemeermin
Ariel, een zeemeermin, is gefascineerd door alles wat met mensen te maken heeft. Op een dag redt ze de knappe prins Eric van de verdrinkingsdood en wordt stapelverliefd op hem. Ze doet letterlijk alles om bij hem te kunnen zijn.

"WAT?! Eva, heb jij nog nooit De Kleine Zeemeermin gezien?!" "Nee, het spijt me, ik kruip door het stof van schaamte." Tot voor kort moest ik dit antwoorden, maar nu dus niet meer. De dag erna kwam ik op Pinterest dit tegen.
En was ik heel erg opgelucht dat ik niet de enige dirty mind ben die hieraan dacht.

- The Duchess
Verhaal gebaseerd op het turbulente leven van Georgina, de Gravin van Devonshire.

Ik weet niet of het zo'n klassieker is, maar laten we zeggen dat er toch al heel erg veel mensen deze film zagen, niet? Stiekem is het ook om mijn gemoed te sussen, anders heb ik zo weinig films gekeken. In ieder geval vond ik de film best wel goed, kostuumdrama's zijn echt mijn guilty pleasure. Upstairs Downstairs, Downton Abbey, In Vlaamse Velden,... Ik verslind ze als pateekes.

- Capote
Volgt de schrijver Truman Capote tijdens het schrijven van zijn bestseller In Cold Blood.

De reden dat ik deze film heb gezien is iet of wat luguber. Naar aanleiding van de dood van Phillip Seymour Hoffman zond Canvas deze topper uit. Ik heb er met plezier, alsook lichte gruwel, naar gekeken. Jammer dat zo'n topacteur moest sterven, hij had nog veel mooie acteerprestaties kunnen neerzetten.

culinair

Deze maand at ik voor het eerst in mijn hele leven paling in't groen. Mijn vader was jarig en mocht traditiegetrouw zijn favorieten bestellen bij chef Mama. Zij maakte als voorgerecht oesters klaar en als hoofdgerecht paling in't groen. Beide gerechten had ik nog nooit geproefd.
Ik begrijp niet wat mensen zo goed vinden aan oesters dat ze er zoveel voor willen betalen. Ergens vind ik het nogal overroepen, als je er geen citroensap en peper bij doet smaak je niets...
Paling in't groen vond ik niet slecht, maar ook niet goed. Neutraal zeg maar.

1 opmerking:

  1. De kleine zeemeermin heb ik ook nog nooit gezien! En wel grappig: ben nu ook de Helaasheid der Dingen aan het lezen voor school. Maar ik had hem vorig jaar ook al wel eens gelezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen